Roland: Van Buiten Leren

Een ontdekkingsreis naar eigenheid en eigenschappen. ‘Een coachtraject met Van Buiten Leren om te leren mijn eigen rol als coach en begeleider. Het werd een ontdekkingsreis naar eigenheid en eigenschappen. Ik ontdekte dat het woord reisleider bij mij past”.

Een stap gezet

2013: Na 12 jaar commercie en techniek ben ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik neem afscheid van mijn werkgever om het begeleiden van mensen tot m'n core business te maken. Ik ga een opleiding tot professioneel coach volgen, met als doel een eigen praktijk te starten.

Dat voorjaar hoor ik van de leertrajecten op ‘Erve Vennekotte’. “Wat jij doet (mensen begeleiden in een natuurlijke omgeving’), wil ik ook”, zei ik toen ik Ria Markvoort zomaar ergens tegenkwam. Ria nodigde me uit op de Vennekotte om eerst persoonlijk te ervaren hoe ‘Van Buiten Leren’ werkt.
Het begin van een mooie reis; een bijzonder leer- en ontwikkelingsproces.

Bedenk een erf, mensen dieren, machines, een tuin en een landelijke omgeving. Alle rust en dynamiek die ik nodig had voor dit proces van inspiratie en reflectie. Ontspannen gesprekken bij lunch. Aan de keukentafel, in de tuin, bij de kachel en tijdens coachwandelingen diepgaande gesprekken. Samenwerken met anderen: zwijgzaam onkruid wieden of schaterend schapen scheren.
Alle deze werkzaamheden en activiteiten gaven steeds weer (metaforische) inzichten in de persoonlijke thema's, waarbij ‘bewustwording’ en ‘leren reflecteren’ centraal stonden.

Enkele voorbeelden

Op het erf en in de tuin ontdek ik dat ik mij richt op ‘een mooie wereld’. Deze bestaat uit harmonie of het verkrijgen van een harmonieuze omgeving. Ik maak foto’s van mooie, kleurrijke bloemen. Er is geen ruimte voor onvolmaaktheid, lelijkheid, etc.
Onbewust ben ik altijd alert of de juiste verbinding aanwezig is tussen mij en/of mensen. Ik ‘gun’ mezelf weinig ruimte tussen goed en fout.

“Als ik een omgevallen zonnebloem op het pad zie liggen, dan vind ik dat deze opgeruimd moet worden. Ria leert me dat je er allerlei van mag vinden en dat je niet direct hoeft op te ruimen omdat dit ook beeld is voor kracht en herstel. En ja hoor, een week later zie ik de bloem zich oprichten en verder groeien en bloeien.”

‘Van Buiten leren’ heeft me bewust gemaakt wat voor mij normatief is, wat bepalend was voor gevoel en gedachten.

Een oude waterput in ere herstellen. Hooibalen gestructureerd stapelen. ‘Rommel’ in de schuur omturnen tot een museum met Vennekotte nostalgie. Ik ontdek dat opruimen, ordenen, overzicht creëren mij een goed en tevreden gevoel geeft.
Ik heb ervaren dat ik de vrijheid heb (en heb gekregen) om dit te realiseren. Er komt weer ruimte voor mijn eigen creativiteit en spontaniteit. Er is positieve aandacht voor mijn manier van beelddenken en vormgeven. ‘Van Buiten leren’ geeft de basis voor het hervinden van deze kwaliteiten en andere talenten.

Voor het eerst van mijn leven leer ik trekker rijden. Ik ben me bewust van het feit dat ik geen be- en veroordeling voel in de wijze waarop ik dit tot uitvoering breng. Geen oordeel over goed of fout, gewoon genieten van het moment. Geen angst over het beeld wat de ander van me heeft. Ik mag zijn wie ik ben, zonder keurslijf of functieprofiel waaraan ik moet voldoen. ‘Van Buiten leren’ geeft me inzicht over m'n gedragspatronen. Ik leer om op een ongedwongen en natuurlijke manier in verbinding te treden met mijn omgeving.

Een lastig te verwoorden proces

‘Van Buiten leren’ is een heel persoonlijk proces is en lastig te beschrijven. Het is een proces wat je psychisch en fysiek zelf moet doorlopen om je de dynamiek en ervaring eigen te maken. Een proces van ondervinden, voelen, proeven, beleven, bewegen, reflectie, onthaasten, bezinning, bewustwording, etc.

Een persoonlijke reis (in het verleden, het hier-en-nu en toekomst) die in verbinding staat met de dynamiek van je omgeving. Die omgeving kan in ‘Van Buiten leren’ bestaan uit van alles en iedereen. Van onkruid tot zonnebloemen, van één-op-één gesprek met Ria tot dynamische groepsworkshops, van eikeloogst tot varkens voeren.
Alles en elk moment heeft een verhaal of gedachtegang, een gezicht of beeld, inzicht of ervaring.

Met veel plezier en warme herinneringen kijk ik terug op zgn. ‘themadagen’, zoals de opening van de houtwerkplaats, een teamdag met 70 deelnemers, de vader-zoon-dag met mijn eigen vader, de vader-kind-middag met mijn eigen zoon en de winterse Vennekotte erfwerkdag. Wat een rijkdom aan inzichten, verhalen, emoties, metaforen, etc.

Ik ben een innerlijk proces gestart wat (tot op heden) blijvend is. Ik ervaar een verandering in bewustwording van gevoel, gedachten en gedrag, waardoor ik beter balans kan vinden en waarborgen. Dit als goede basis om me verder te ontwikkelen in de gewenste richting en te verbinden met mijn omgeving.
Met recht kan het begrip ‘duurzaam’ worden verbonden aan ‘leren en ontwikkelen’ op Erve Vennekotte.

Ben je ook op zoek naar een uitdagende persoonlijke en natuurlijke reis, dan kan ik Erve Vennekotte van harte bij je aanbevelen.

Vriendelijke groet,

Roland

Referenties

Roy Haarman. Student van de CAH Dronten, studierichting Ondernemerschap.

“Ik heb veel aan de training gehad over feedback geven. Ik gaf altijd een ander de schuld waardoor ik een boze reactie terugkreeg. Nu praat ik vanuit mij zelf".

Lees meer...

Inschrijven nieuwsbrief

* verplichte velden.

 

Contact maken

Ja, ik wil graag dat iemand van Erve Vennekotte contact met mij opneemt.

Neem contact met mij op