BoerenVragen
De website van BoerenVragen is nu te berijken via boerenvragen.nl
BoerenVragen is een initiatief van Ria Markvoort uit Laren (Gld.) en Paulien Boverhof uit Beltrum. Wij hebben een gezamenlijke passie: werken in en voor de agrarische sector. Beiden hebben we jarenlange ervaring in advies- en coachingswerk op boerenbedrijven waarbij menselijke en persoonlijke vraagstukken een belangrijke rol spelen.
De veranderingen in de agrarische sector gaan snel. Schaalvergroting, bedrijfsbeëindigingen, ontwikkelingen in technologie en automatisering, wijzigende wet- en regelgeving en meer druk en kritiek vanuit de maatschappij maken het dat boer zijn en blijven lang niet altijd meer een vanzelfsprekendheid is.
Een jonge boer krijgt de kans om het akkerbouwbedrijf van zijn ouders voort te zetten. Zijn twee zussen hebben geen interesse. Na de HAS gaat hij een maatschap met zijn ouders aan. Wat een kans! Maar na een paar jaar voelt hij zich niet op zijn gemak op de boerderij. Diep in zijn hart is het boerenbestaan tóch niets voor hem. Maar de bewijsdrang naar de familie is groot en het hardop uitspreken dat hij het niet ziet zitten om nog dertig jaar boer te zijn, voelt als falen. Wat nu?
Bij boeren aan de keukentafel merken we met regelmaat vraagstukken op die aandacht verdienen, maar te vaak onbesproken blijven. Naast de bedrijfsmatige uitdagingen, leven er ook vragen die niet tastbaar zijn, maar veel met gevoel en emoties te maken hebben.
Dit zijn bijvoorbeeld persoonlijke vragen over de balans tussen werk en gezin, emotionele worstelingen, vragen over de wisselwerking tussen meerdere generaties op één erf of strubbelingen tijdens een bedrijfsovernameproces.
De spanning tussen hem en zijn vader loopt steeds hoger op. Waarom ziet hij niet in dat een melkrobot veel voordelen oplevert en dat de huidige melkstal écht op is? En ook al heeft zijn vader niets met computers en automatisering, hij moet straks verder met het bedrijf, niet zijn vader. Waarom loopt hij telkens boos weg als hij erover begint? Misschien laat hij volgende week de robotvoorlichter gewoon langs komen, dan gebeurt er tenminste een keer iets.’
Wat ons opvalt, is dat veel onbesproken blijft. Er wordt gewoon niet over sommige onderwerpen gepraat. Feit is dat er veel afkomt op boeren en hun gezinnen. Het leven en werken op een boerenbedrijf gaat altijd door, privé en bedrijf zijn nauw verweven en hard en veel werken is vaak de standaard. Er is te weinig tijd en aandacht voor persoonlijke vraagstukken. Maar deze vragen kunnen wél een behoorlijke wissel leggen op een gezin en het boerenbedrijf. Wat de boer niet zegt, moet juist wél besproken worden.
Mannen en vrouwen uiten hun gevoelens op een totaal verschillende manier. Mannen gaan bijvoorbeeld nog harder aan het werk en kruipen in hun schulp. Vrouwen voelen vaker de behoefte om te praten en emoties te delen. Het komt voor dat beiden elkaar vervolgens niet meer weten te vinden met alle gevolgen van dien. Hoe zit dat precies en hoe voorkom je dit?
Wat biedt BoerenVragen?
Wij van BoerenVragen bieden boeren en boerinnen ondersteuning en inzicht zodat ze met meer zelfvertrouwen en een open blik weer verder kunnen. Bespreken, bewustwording en inleven zijn daarbij dé sleutelwoorden.
BoerenVragen organiseert bijeenkomsten en leergroepen over verschillende sociaal-emotionele onderwerpen die te maken hebben met het agrarische bedrijf. We richten ons op boeren, boerinnen en erfbetreders. Wij bieden handvatten om vraagstukken bespreekbaar te maken en oplossingen zelf in te zien. Ook gaan we in op herkenning en erkenning van signalen en hoe daar mee om te gaan. We zijn er van overtuigd dat we door het samenbrengen van mensen die elkaars ervaringen en vraagstukken delen, we van elkaar leren en nieuwe inzichten krijgen.
BoerenVragen start met Boerinnengroepen. Hierin brengen we boerinnen en partners van boeren in kleine groepen bij elkaar. Samen gaan ze in gesprek over persoonlijke vragen en ervaringen. Door samen in gesprek te gaan, krijgen ze inzichten en zelfvertrouwen.
Meer over Boerinnengroepen.
Ook geeft BoerenVragen trainingen voor erfbetreders en organiseren we groepsbijeenkomsten over de thema’s bedrijfsoverdracht en bedrijfsbeëindiging. Kortom: BoerenVragen is er voor allerlei persoonlijke vraagstukken en sociaal-emotionele aspecten die spelen op agrarische familiebedrijven.
Wie zijn wij?
Ria Markvoort (1957) groeide als boerendochter op in Twente. ‘Na de tuinbouwschool heb ik me ontwikkeld tot tuintherapeut, trainer, coach en HBO-docent. Eerst op de Hogeschool Utrecht en nu op Aeres Hogeschool Dronten. Ik geef onder andere les in persoonlijke professionele ontwikkeling bij bedrijfsopvolging in de agrarische sector. Samen met mijn man boer ik op een kleinschalige manier op onze leerboerderij, Erve Vennekotte, in Laren. De focus tijdens mijn werk ligt op de ontwikkeling van mensen en organisaties, met name in de agrarische sector.’
Paulien Boverhof (1964) is mede-eigenaar van WIK Adviesgroep. ‘Al sinds 1985, na mijn afstuderen aan de Agrarische Hogeschool in Deventer ben ik adviseur van veehouders. De wisselwerking tussen het gezin en de agrarische onderneming hebben mij altijd geïntrigeerd. Als gesprekspartner heb ik gevoel bij de vragen en emoties die hier bij komen kijken. Ik ben afgestudeerd als coach bij de Post HBO-opleiding van Hogeschool Windesheim een aangesloten bij de NOBCO de beroepsvereniging voor coaches. Ook ben ik één van de trainers van het Rabo Opvolgers Perspectief, een vijfdaagse ondernemerstraining voor bedrijfsopvolgers. Ik ben zeer betrokken bij de agrarische sector en geef én haal energie uit de gesprekken met deze ondernemers.’