Pagina met recepten

Waarom een boerenerf

Op een boerenerf ervaar je ruimte en seizoenen en deal je met het onverwachte. Je komt in contact met de wetmatigheden van de boerderij, de lange termijnplanning, met leven en dood. Op een erf kun je ver weg kijken, ben je nooit klaar, sta je actief in de innovaties, ben je ondernemer en vakman tegelijk. Je eet uit de tuin, je mag spelen met de omstandigheden, je kan het hooi ruiken en op het stro zitten en je komt elkaar tegen bij de kachel om allerlei te bespreken. Een boerenerf is dus buitengewoon geschikt als inspirerende leeromgeving.

Onze motivatie om te werken en te leven op het platteland

  • We zochten een echte, passende plek om te wonen en te werken: leer- en ontwikkelprocessen faciliteren in een groene en gemoedelijke omgeving die het resultaat van een bijeenkomst positief beïnvloedt.
  • We willen duurzaamheid zichtbaar en beleefbaar te maken en zelf ook inspiratie bieden.
  • Je komt in contact met de eigen historie: een eeuwenoud boerenerf met keuzen en gewoonten van lang geleden. We nodigen daarmee anderen uit om op een vanzelfsprekende manier in aanraking te komen met de historie van jezelf en van de organisatie.
  • Als tuintherapeut weet Ria: een erf/tuin is een bron van verhalen en herinneringen die zorgen voor ‘opnieuw ontmoeten’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erve Vennekotte: Centrum voor duurzaam leren en ontwikkelen

Erve Vennekotte is een beleefbaar transitieproces. Op deze kleinschalige boerderij worden actief de huidige en voormalige agrarische ruimten, het landschap, de dieren en planten en de daarbij horende organische processen gebruikt voor het leren en ontwikkelen van mensen en organisaties.

Centrum voor duurzaam leren en ontwikkelenEen centrum is een plek waar alles samenkomt en waar energie en beweging ontstaat. Mensen en organisaties zijn, net als de natuur, voortdurend in ontwikkeling.

Op deze plek, waar de geschiedenis en de innovaties beleefbaar zijn, inspireren we tot duurzaam handelen. We stimuleren organisaties om zelf betekenis te geven aan het woord duurzaamheid, zodat het levendig en dichtbij komt.

Het woord duurzaam is in onze optiek een passend woord voor goed, bewust en volhoudbaar. Een oude waarde, als een essentie van duurzaamheid, is: commitment aan de plek waar je woont en werkt. Met Erve Vennekotte maken we dit beleefbaar en overdraagbaar. Een boerderij leert je concreet over nu handelen met oog voor later. Duurzaam leren en ontwikkelen gaat over onszelf, over de bewustwording van onze wijze van leven, keuzen maken en organiseren met aandacht voor de gevolgen elders en in de toekomst. Duurzaamheid organiseren is een slimme wijze van organiseren die verbindingen maakt tussen economische, menselijke en ecologische belangen.

We gebruiken het woord centrum: een verzamelplek voor veelsoortige activiteiten. Naast de activiteiten van De Hoge Woerd wil Erve Vennekotte voor creatieve trainers een fijne trainingslocatie zijn. Voor begeleiders van bijeenkomsten waarbij je elkaar in de ogen kijkt, echt contact hebt en streeft naar dialoog, zijn we een prettige vergaderlocatie.

Een boerenerf is voor velen een nieuwe ervaring. Terechtkomen in een onbekende situatie is de basis voor leren: hoe je doet in een situatie waarin je niet weet wat je moet doen.

Leren en ontwikkelen horen bij elkaar. Leren gaat vooral over kennis en vaardigheden en is meer gericht op de korte termijn. Ontwikkelen gaat met name over groei van talenten en eigenschappen en is meer gericht op de lange termijn. Leren gaat over toevoegen en is meer buitenkant. Ontwikkelen gaat over terugvinden en is meer binnenkant.

Training- en vergaderlocatie reserveringsaanvraag

Doelgericht ingericht erf

Het is onze stelligste overtuiging dat een prettige en authentieke locatie bijdraagt aan de kwaliteit van de successen (de oogst) van een (organisatie)leerproces.

Er is grondig nagedacht over de inrichting en de betekenis van het erf. Het moet een leeromgeving zijn waar mensen vanzelfsprekend en makkelijk leren over zichzelf, anderen en hun omgeving: de context waarin geleefd en gewerkt wordt. Een levendige omgeving die kansen biedt aan mensen om zich bewust te worden van de wisselwerking met de omgeving en de wederzijdse invloeding. Kort gezegd: ‘wat doet de wereld met jou en wat doe jij met de wereld’. Het doel is dat eigen vraagstukken benoemd worden zodat er een passende oplossingen in het vizier komen.

Vanzelfsprekend wijzer worden

Een boerenerf is een ideale plek voor de ontwikkeling van individuen en organisaties want:

  • Groene thema’s zijn te vertalen naar mens- en organisatietrajecten, zoals bevruchten, snoeien, oogsten, grondig werken, organisch organiseren, ecologische verbanden, leiderschap.
  • Buiten zijn en buiten werken maakt feedback geven en ontvangen makkelijk.
  • De vanzelfsprekende aanwezigheid van planten, dieren, materialen, ruimte(n), geuren en wetmatigheden.
  • De omgeving daagt je uit tot handelen: de appels vragen om geoogst te worden, de schapen willen geschoren worden.
  • In contact met de organische, cyclische processen wordt er spelenderwijs geleerd over tijd en geduld.
  • Er is volop ruimte voor creativiteit en voor (actief) doen, denken en beschouwen.

Vakmanschap

Vakmanschap en ambachtelijkheid zijn mooie woorden om uit te drukken wat mensen kunnen maken en organiseren. Respect voor vakmanschap en historie is gecombineerd met eigentijdse duurzame oplossingen.

In de vormgeving van het erf verbinden we functionaliteit aan schoonheid. Wij werken daarin graag met vakmensen en kunstenaars: het erf wordt er mooier van.

Neem contact met mij op

De tuin van Erve Vennekotte

Deze pagina in nog in ontwikkeling.

foto

Duurzaamheid op het boerenerf bij Erve Vennekotte

Deze pagina in nog in ontwikkeling.

Slow food varkens en schapen

We hebben een kudde Drents Heideschapen en een aantal Bonte Bentheimer varkens. Ongeveer eens per jaar laten wij  enkele schapen en varkens slachten. Deze dieren zijn opgegroeid op ons eigen erf en worden door slager Van der Pol in Laren geslacht.

Heeft u belangstelling om vlees te kopen, dan kunt u zich opgeven via het contactformulier.

Referenties

Roy Haarman. Student van de CAH Dronten, studierichting Ondernemerschap.

“Ik heb veel aan de training gehad over feedback geven. Ik gaf altijd een ander de schuld waardoor ik een boze reactie terugkreeg. Nu praat ik vanuit mij zelf".

Lees meer...

Inschrijven nieuwsbrief

* verplichte velden.

 

Contact maken

Ja, ik wil graag dat iemand van Erve Vennekotte contact met mij opneemt.

Neem contact met mij op