Het erf faciliteert de dialoog
Pinkstermaandagochtend gaat de telefoon. Een mevrouw vraagt of ik in de middag aanwezig ben. Ze wil graag even overleggen over een zomerbijeenkomst voor een groepje mensen. Rond half 4 stappen twee dames het erf op.
Een van de dames van ongeveer 65 jaar, komt, zoals ze vertelt, van een boerderij uit de buurt van Winterswijk. Net een stap op het erf gezet vertelt ze dat haar neef, de zoon van haar broer aan wie ze de boerderij hadden geschonken middels een handtekening, de helft van de boerderij wil verkopen. “Ik heb hem stevig de waarheid verteld”, zegt ze met emotie in haar stem. Ineens waren we geen onbekenden meer voor elkaar.
Dit moduul heb ik voor de Christelijke Agrarische Hogeschool (CAH) in Dronten ontwikkeld met als doel: Versterken van de nieuwe generatie agrarische ondernemers door bewustwording van de (communicatie)processen van de bedrijfsovername. We willen graag dat de aankomende agrarische ondernemers het proces van overname bewust doorlopen. Dat betekent o.a. dat ze de emoties kunnen plaatsen van de vroegere en nieuwe erfverlaters. Afgelopen week waren de presentaties van de aankomende ondernemer, voor o.a. de ouders. We hoorden over de geschiedenissen van de agrarische familiebedrijven. Johan Weerkamp heeft als auteur van het boek ‘Wat de boer niet zegt’, aandacht geschonken aan de gunfactor.
De dame van 83 vertelt dat ze over de hele wereld heeft gewerkt als andragoog en directeur was van Oud Poelgeest te Oegstgeest. De lijntjes worden snel gelegd: ik was in de jaren 80 in Oegstgeest tuintherapeut op de Jelgersmakliniek.
Door nieuwsgierig te zijn en door allerlei verhalen aan elkaar te vertellen ontstaat de wens om te luisteren naar mijn persoonlijke verhaal: van tuintherapeut naar een eigenaar van een buitengewoon erf, ingericht om te leren over jezelf, anderen en de organisatie. We gaan de zomerbijeenkomst beginnen met het maken van een boeket over de kindertijd: buitenverhalen van de plek waar je opgroeide. Dit sluit weer aan bij een van mijn projecten: De belevingstuin op Landgoed Hunderen.
Alles komt gewoon langs.