Judith: Durven en doen

Ruim drie jaar terug verruilden wij onze woonplek in Leiden voor een boerderij net buiten Laren (Lochem). Hiermee kregen wij als rasechte stedelingen naast een mooie woonplek ook de beschikking over een grote tuin. Ik had altijd al graag meer willen tuinieren, dus ik kon me hier aardig op gaan uitleven. Eigenlijk had ik nauwelijks verstand van tuinieren. Tot dan toe schakelden we meestal een tuinman in voor de inrichting en werkten we een beetje op ons gevoel. Toen we hier twee jaar woonden, besloten we om een aantal zaken in de tuin grondiger aan te gaan pakken en gingen op zoek gegaan naar iemand die ons hierbij kon bijstaan. Via vrienden van ons kwamen we bij Ria Markvoort terecht die ons vanaf dat moment ging ondersteunen om een plan voor het terrein te maken en om dit te realiseren.

De gesprekken met Ria hebben ons erg geholpen om anders naar onze plek te kijken en meer de verbinding te zoeken met de omgeving. Vanuit de woonkeuken kijkend werden we ons meer bewust van wat we graag in beeld wilden hebben en houden, maar ook wat juist niet. Buiten zijn we met touwen in de weer gegaan om stukken border af te zetten en zo meer inzicht te krijgen in de plekken waar we de borders wilden gaan uitbreiden en op welke plekken we terrassen wilden gaan aanleggen.

Bij de keuze van planten heeft Ria mij aan het werk gezet om plaatjes te verzamelen van wat ik mooi vind voor de tuin. Zij keek mee naar de combinatie van planten en wees mij op zaken als bloeitijd en vorm. We zijn samen planten gaan kopen en daarna heeft ze mij op weg geholpen bij de inrichting van de borders. Het resultaat is een flinke uitbreiding van de borders met een grote variatie aan bloemen. Inmiddels genieten we het gehele jaar van de tuin: een gedeelte is nu moestuin, daarnaast zijn er meerdere plantenborders. De tuin vraagt de nodige aandacht en zorg, maar het levert ons vooral veel genietmomenten op. Ik loop graag iedere dag door de tuin en kijk wat er groeit en bloeit. Er is iedere dag wel een plantje of beeld dat mij verrast. Zo af en toe schakel ik Ria in om mee te kijken naar hoe de tuin er bij staat. Zo word ik mij steeds bewuster van wat de planten met mij doen, maar ook ontdek ik steeds beter hoe ik meer harmonie kan creëren. Ik leer de kracht van variaties beter kennen: de plantenkeuze, spelen met hoogtes, vormen en kleuren. Met de tips die Ria ter plekke geeft kan ik dan weer een hele tijd zelf verder met de zorg voor de tuin. Inmiddels is het tuinieren een echte passie van mij geworden en ben ik regelmatig buiten bezig met kleine aanpassingen en nieuwe ideetjes. Ik vind het geweldig dat ik zelf mijn tuin kan sturen. En het klopt wat Ria zegt: ”tuinieren is vooral dingen durven en doen”.

Referenties

F.V. Bouwman, Cyber BV

De gastvrouw en -heer geven blijk van het doel en houden daar ook uitstekend rekening mee.

Lees meer...

Inschrijven nieuwsbrief

* verplichte velden.

 

Contact maken

Ja, ik wil graag dat iemand van Erve Vennekotte contact met mij opneemt.

Neem contact met mij op