Daniel Roos: Groener groeien

Kernwoorden die helemaal op mijn lijf geschreven zijn: groei en ontwikkeling. Training op basis van de methodiek ‘Van Buiten Leren’ maakte mogelijk dat ik aan de slag kon gaan als mensenbegeleider: tuinman met een dubbel doel.

In 2011 was ik aan het herstellen van een burnout. Ik zat (achteraf bezien) in een rouwproces en formuleerde voor mezelf dat ik tuintherapeut wilde worden. Verder had ik nog geen invulling. Ik wilde er 10 jaar voor uittrekken om dit doel te bereiken. Ik wilde mijn passie volgen door een verbinding te maken tussen groene technische (landschapsingenieur en tuinman) en didactische/pedagogische bagage (schoolmeester). Ik wilde werken op het snijvlak van tuinieren, buitenspelen, natuurontwikkeling, educatie en levensvragen.

Ik ging op zoek naar passende begeleiding en in de zomer van 2011 ontmoette ik Ria Markvoort van 'De Hoge Woerd'. Ria is van origine tuintherapeut. Nu begeleidt ze leerprocessen van mensen en organisaties.
Erve Vennekotte bleek de ideale locatie om kennis op te doen en te leren over mezelf en ontwikkeling van mensen en groen en de relatie daartussen. 

We maakten een creatieve deal: begeleiding en ontwikkelen in ruil voor werk. De inhoudelijke verdiepingslag die ik maakte richtte zich op de methodiek ‘Van Buiten Leren’. Ik vertaal deze methodische werkwijze als: organiseren van natuurlijke creatieve processen waarbij de wisselwerking tussen ‘binnen’ en ‘buiten’ centraal staat.

Coaching door Ria is rijk en mooi omdat zij haar kennis deelt, me helpt om antwoorden te zoeken en me steeds nieuwe vragen meegeeft. Ik werk in de tuin, in alle seizoenen en doe allerlei werkzaamheden die nodig zijn. Ondertussen denk ik na over een onderwerp of thema waar ik op dat moment over wil leren. De tuin helpt me nadenken en geeft inspiratie.
Deze werkwijze heeft me veel geleerd in de afgelopen jaren. Ik ben in verbinding gekomen mezelf en de omgeving. Er is een balans gegroeid waardoor ik milder reageer op mezelf en de omgeving. Dat is een voorwaarde voor het oordeelloos begeleiden van mensen en hun processen.

Ik heb geleerd om met een ruimere blik naar mijn omgeving te kijken. Nauwgezet leren kijken. Dode en levende materialen ben ik opnieuw gaan ontdekken. Ik ben me theoretisch gaan verdiepen in rouwprocessen, betekenisgeving en metaforen.
Steeds weer wist Ria, als ‘procesbegeleider van nature’, me daarbij te verrassen door haar creatieve stimulans, voordurende feedback op handelen en denken en kijk op het vakgebied. 

Als leerkracht wist ik een en ander over leerprocessen en ontwikkelinggericht werken. Als tuinman en ingenieur had ik al een hoop bagage over (tuin)materialen. Ria liet me ervaren hoe dat werkt bij mezelf en hoe ik ( vervolgens) kan inzetten bij anderen. Leren dat de context van belang is en daarop inspelen. Leren dat de verschillende materiaaleigenschappen reacties uitlokken. Gaandeweg heb ik mijn eigen vooroordelen achter me gelaten en geleerd dat je in de tuin je wereld kan ordenen en jezelf kan vormgeven.
Mijn motto is geworden: ik ken de tuin en de tuin kent mij.

Ik kan mezelf nu gaan inzetten als middel. Ik noem me nu de tuinman met een dubbel doel. Mensen die bij mij aankloppen willen leren over hun tuin en over zichzelf. Door mijn ervaring met de methodiek ‘Van Buiten Leren’ help ik mensen zichzelf te uiten met alle vraagstukken die er kunnen zijn: kennis- en levensvragen lopen door elkaar als je de tuin ziet als een groene creatie beschouwd. 

Iedereen die open staat voor coach, training, inspiratie of reflectie raad ik aan om eens langs te gaan bij Vennekotte. Deze energieke locatie maakt groei en ontwikkeling mogelijk op een ontspannende en coöperatieve manier.

Daniel Roos, tuinman met een dubbel doel. Tuinpraktijk De Groene Loods

www: www.groeneloods.nl

Referenties

Anne-Marie Terhorst, GroenwerkXL

 Intervisie werkcoaches te laren.

Lees meer...

Inschrijven nieuwsbrief

* verplichte velden.

 

Contact maken

Ja, ik wil graag dat iemand van Erve Vennekotte contact met mij opneemt.

Neem contact met mij op