Vurige tomatenjam
Heerlijk op brood en als borrelhapje: toastjes vurige tomatenjam met brie of geitenkaas.
Rond 2005 woonden we nog in Amersfoort, aan de rand van de binnenstad. Ik tuinierde op het dak van de schuur, wat voor dat doel ontworpen en gebouwd was. In grote bakken groeiden de cherry tomaatjes in allerlei kleuren en maten. Zo veel dat ik over had en er mee kon experimenteren. Het is deze vurige tomatenjam geworden. Het was een geweldige ontdekking. Mensen die een potje als cadeau kregen reageerden vooral erg enthousiast en noemden het een exclusief product: een delicatesse.
Anno 2018 hebben we de tomaten in de kas en in plantenbakken (van fruitkratten gemaakt) op het parkeerterrein. Ik experimenteer nog steeds met tomaatjes. Ik verzamel pitjes (b.v. van het eten in een restaurant) en zaai deze in het voorjaar. Zo kom ik aan veel soorten. Nu heb ik de allerkleinste, iets groter als een rode bes, verwerkt in de tomatenjam. Op dezelfde manier (zaadjes uit een biogroente halen en zaaien) kweek ik met succes de rode pepertjes.
Download hier het recept. Ik hoop dat jij net zo geniet als wij van deze lekkernij.